Vierailla mailla

Syyskuusta 2012 lähtien toteutan pitkäaikaista unelmaa ja opiskelen Granadassa, Espanjassa. Tähän osioon olisi tarkoituksena siis kirjoitella tuntoja ja kokemuksia opiskelijavaihdosta Espanjassa.

© Venla Aho

Kuinka tähän päädyttiin...

Vaihtoon lähteminen on houkuttanut minua siitä lähtien, kun lukiossa hivenen kateellisena seurasin kuinka moni tuttu lähti viettämään vaihtovuottaan jonnekkin päin maailmaa. Lisäksi kielet ja kulttuurit sekä ihmiset eri maissa ja eri kulttuurien eroavaisuudet ovat aina kiinnostaneet minua. Ja ennen kaikkea, rakastan matkustamista. Matkustaminen kun on mahdollisuus päästä näkemään omasta arkielämästä täysin poikkeavia asioita ja kulttuureita.

Joten jo ensimmäisestä yliopisto vuodestani tiesin että haluan lähteä vaihtoon, ainut ongelma oli että minne. Päätös ei ollut vaikea, vaikka ihan viime metreillä meinasin ruveta epäröimään. Koska mielestäni kielitaito on arvokasta halusin aloittaa yliopistossa uuden kielen. Saksaa olin jo lukenut ja venäjä eikä kiina kiinnostanut ja italiaa puolestaan ei puhuta muualla kuin Italiassa,  niinpä valitsin espanjan. Heti ensimmäisestä vuodesta lähtien tiesin siis että haluaisin vaihtoon Espanjaan, jotta pystyisin hyödyntämään vaihdon tarjoaman kielitaidon. Aluksi minua kiinnosti Barcelona, mutta hieman asiaan perehdytyäni tajusin, että Barcelonan lähistöllä puhutaan paljon katalaania, joka vaikkakin on samankaltainen espanjan kanssa, ei ole sama kuin espanja. Madrid vaikutti liiän isolta ja Leoniin en halunnut lähteä, koska siellä kuulemma sataa paljon. Vaihtokohteita ja vaihtoraportteja tutkittuani löysin sitten Granadan. Granadassa puhuttua Andalusian murretta sanottiin monessa vaihtoraportissa haastavaksi, mutta toisaalta Granadaa kehuttiin tunnelman puolesta lähes kaikissa raporteissa. Lisäksi kyselin Granadassa vaihdossa olleilta heidän kokemuksiaan Granadasta vaihtokohteena ja kaikki suosittelivat tätä kaupunkia lämpimästi.

Maa ja kaupunki oli siis valittu. Jännittävää enää oli se, pääsisinkö sinne minne haluan. Onneksi pääsin ;)


Valmistautuminen

Ennen vaihtoon lähtöäni ehdin opiskella yhteensä 6 kurssia espanjaa. Laiska ja mukavuudenhaluinen ihminen kun olen, en kuitenkaan liiän suurella ahdistuksella ottanut espanjan opiskelua, vaikka kurssiarvosanat ihan hyviä olivatkin. Kursseista neljä ensimmäistä olivat espanjan peruskursseja (Espanja 1-4) ja 2 olivat kursseja joissa käsiteltiin toisessa Espanjan kielisen Amerikan mediaa ja kulttuuria ja toisessa kenties vastaavasti espanjan kielisen maailman taidetta ja kirjallisuutta. En itsekkään enää oikein tarkkaan muista mitä :D

Näiden kuuden kurssin jälkeen espanjan tasoni ei kuitenkaan ollut järin korkea. Minulla oli tarkoituksena ottaa vielä vaihtoa edeltävälle keväällä pari espanjan kurssia, mm. espanjan puhekurssi ja vielä jokin muu, jonka nimeä en muista. Suunnitelmat kuitenkin menivät uusiksi kun sain harjoittelupaikan keväälle ja nämä kurssit jäivät käymättä. Kun vaihtopaikkani varmistui keväällä tarkoituksenani oli käyttää kesä espanjan kertaamiseen, mutta tämä jäi väliin, koska yllättäen kesällä oli muutakin tekemistä.

Mielestäni vaihtoon liittyvää käytännön asioiden järjestelyä oli yllättävän vähän. Piti ilmoittautua vaihdossa olevaksi koululle ja ilmoittaa tilapäisestä maastamuutosta maistraattiin ja postiin sekä hakea ulkomaanopintotuet KELA:lta. Kaikki tämä oli kuitenkin aika helppoa. Lisäksi piti päivittää vakuutukset ja tarkistaa Eurooppalaisen sairaanhoitokortin voimassaolo ja hankkia VISA-kortti. Ja pakata tietenkin, se olikin ehkä se suurin päänvaiva. Erasmus vaihto oli siis helppo ja mutkaton. Esimerkiksi Yhdysvaltoihin lähtevän ystäväni piti täytellä ties mitä papereita, anoa viisumia ja lähetellä vanhempiensa tulotietoja, minulta taas mitään tällaista ei vaadittu. Suurin huolenaiheeni oli asunnon löytäminen, sillä useammista lähteistä kerätyn tiedon mukaan kaikista kannattavinta oli asunnon hankkiminen vasta paikanpäältä Granadasta. Tämä asia ahdisti jonkin verran, mutta suhtauduin asiaan sillä mentaliteetillä, että jos muutkin sieltä ovat asunnon löytäneet, niin kyllä minäkin.

Espanja on asioiden organisoinnin suhteen hyvin erilainen maa kuin Suomi. Kun koitti päivä jolloin lentoni lähti Espanjaan olin saanut kenties 2 sähköpostia koululta, enkä juurikaan tiennyt mikä ohjelmani Espanjassa tulisi olemaan tai mistä sieltä löytäisin asunnon. Suhtauduin kuitenkin tähän tilanteeseen nähden suhteellisen rauhallisesti, koska monet olivat varoittaneet, että Espanjassa asioiden organisointi ja informointi on hivenen erilaista kuin Suomessa. Toisin sanoen olin jo aloittanut espanjalaisen "kyllä kaikkia järjestyy"-mentaliteetin omaksumisen :D


Alkufiiliksiä

Saavuin Espanjaan torstaina 13.9. Lentoni lähti Suomesta niinkin miellyttävään aikaan kuin klo 6:00. Lensin Helsinki-Vantaan kentältä Norwegianilla Malagaan ja matka meni yllättävän hyvin, ottaen huomioon että herätys kyseisenä "aamuna" oli ollut jo 3:30. Matkatavaroina minulla oli yksi iso matkalaukku joka painoi 19 kilon kieppeillä, pienempi matkalaukku joka painoi noin 16 kiloa sekä käsimatkatavarat. Vähemmällä tavarallakin olisi varmaan selvinnyt, mutta tulipa kuntoiltua tavaroita raahatessa.

Kuvassa Pension Austria, jossa yövyimme.
Sää perille saapuessa oli sangen erilainen kuin Suomen perinteisen sateinen syyssää. Lämpöä oli päälle +30 astetta ja sade ei vaivannut. Malagan lentokentälle lentoni saapui Terminaaliin 3, jonka edestä lähtivätkin näppärästit bussit suoraan Granadaan. Busseja lähti suoraan kentältä Granadaan 3 kertaa päivässä: klo 10:30, 11:30 ja 18:30. Tämän lisäksi lentokentältä pääsee junalla ja kenties bussillakin Malagan bussiasemalle, josta lähtee busseja Granadaan n. 1h välein. Suoraan kentältä lähtevät bussit ovat siinä 10-13 euron kieppeillä ja matkaan kuluu bussista riippuen 2h 15min-2,5h. Perille päästyäni otin bussiasemalta taksin hostellille aivan Granadan keskustaan ja tämä maksoi hieman päälle 8e.

Hostellimme oli nimeltään Pension Austria ja se sijaitsi aivan Plaza Nuevan tuntumassa loistavalla paikalla. Huoneessamme oli parisänky, vaatekaappi sekä suihku ja wc ja huone kustansi 35e/yö. Hostelli oli tarpeisiimme juuri sopiva ja respan henkilökunta mukavaa, ei siis mitään pahaa sanottavaa.


Granada


Tämä ensimmäisestä hostellistamme saatu kartta on osoittautunut erittäin loistavaksi ja etenkin alkuaikoina myös tarpeelliseksi :)

Granada on Andaluciassa sijaitseva noin Tampereen kokoinen pieni suuri kaupunki. Afrikan läheisyys näkyy Granadassa oman tunnelmansa kaupungille antavina marokkolaisvaikutteina, jotka näkyvät esimerkiksi talojen koristeluissa, teterioina (=teehuone) sekä kaupungin ruokakulttuurissa. Granada on opiskelijakaupunki, jossa kaikki on lähellä. Keskustassa asuessa kävellen pääsee mukavasti lähes kaikkialle ja sinne minne ei jaksa kävellä menee busseja. Taksitkaan eivät ole hirvittävän kalliita, joten niihin kannattaa turvautua bussien puutteessa tai laiskuuden iskiessä. Granadan yliopistolla on varsin hyvä maine ja monipuolinen opetustarjonta (siitä en ole aivan varma mihin maine pohjautuu opetuksen suhteen) ja lisäksi kaupunkia pidetään Espanjan mittapuulla suhteellisen edullisena, mikä omalta osaltaan houkuttaa opiskelijoita.

Kaupunki sijaitsee Sierra Nevadan ympäröimässä laaksossa, joten talvisin on mahdollisuus päästä laskettelemaan Euroopan eteläisimpään laskettelukeskukseen. Lämpimempinäkin vuodenaikoina vuoristo tarjoaa loistavat ulkoilumahdollisuudet ja seutu onkin vuorikiipeilijöiden, maastopyöräilijöiden ja patikoinnista pitävien paratiisi. Meren ääreen Granadasta on vain noin tunnin matka bussilla tai autolla, joten rannallekkin pääsee varsin helposti. Maaston tarjoamien mahdollisuuksien lisäksi yliopisto tarjoaa vapaa-ajalle lukuisia erilaisia kursseja erilaisista urheilulajeista valokuvaukseen jne. Vaihtaritoiminta kaupungissa on myös vilkasta, sillä vuosittain kaupunkiin tulee lukuisia vaihtareita ympäri maailmaa. AEGEE- ja ESN-vaihtarijärjestöt tarjoavat paljon ohjelmaa reissuista "language-exchange"-iltoihin ja kaikkea siitä välistä, joten kannattaa liittyä näiden järjestöjen s-postilistoille, jos kaupunkiin tulee vaihtariksi. Yliopiston ja järjestöjen tarjoamien virikkeiden lisäksi kaupungin vahvasti hengissä oleva tapas-kulttuuri takaa sen, että iltaisin ja aurinkoisella säällä ihmisiä on aina liikenteessä.

Ainoa kaupungin negatiivinen piirre on andalucian murre, joka on alkuun varsinkin hivenen haasteellinen. Murteeseen kuitenkin tottuu jossain määrin ja suuri osa granadalaisistakin on jostain aivan muualta Espanjasta, joten kyllä puheesta pääosin saa selvää. Ja jos ei saa, niin ei kaikkea aina tarvitsekkaan ymmärtää :D


Asunto

Asunnon etsintä

Asuntoilmoituksia löytyi ympäri kaupunkia talojen seinistä.
Blogien ja Granadassa olleiden tuttujen juttujen pohjalta olimme päättäneet etsiä itsellemme asunnot Granadasta käsin sinne päästyämme. Hostellimme oli varattu vain 3 yöksi, joten heti Granadaan päästyä oli ruvettava tehokkaaseen asunnon metsästykseen. Itselläni kävi tuuri, sillä löysin asuntoni heti samana päivänä kun saavuin, kylläkin aivan sattuman kautta. Kaverini, joka myös oli tullut viettämään vaihtoaan Granadaan oli sopinut menevansa katsomaan erästä asuntoa, joka ei sekaannuksen tähden kuitenkaan vastannut sitä mitä hän etsi. Asunto kuitenkin sopi omiin tarpeisiini hyvin, joten iso kiitos asunnon löytämisestä Hannalle !

Asunnon metsästys kuitenkin jatkui, koska muilla tytöillä ei vielä ollut asuntoa. Ilmoituksia asunnoista löytyi ympäri kaupunkia seinistä ja lyhtypylväistä. Läheskään kaikissa ei kerrottu asunnon tarkkaa sijaintia tai edes hintaa, vaan vain kuinka monta huonetta asunnossa on tarjolla ja mihin numeroon voi soittaa. Kukaanhan täällä ei tietenkään puhu englantia, joten jos oma kielitaito ei vielä ole kovin sujuvaa on pakko ottaa oma mokellus ja sekoilu huumorin kautta. Oma espanjani ei todellakaan ollut kovin sujuvalla tasolla, sillä espanjan kursseja oli takana vain 6 ja viimeinen kurssi oli joskus 9kk sitten. Pakon edessä on kuitenkin yritettävä ja luulisi ainakin että kielitaito paranee kohisten, koska on pakko pärjätä espanjalla :D Eli ei muuta kun puhelin käteen ja soittelemaan jos Granadasta haluaa asunnon löytää.

Mutta millainen asunto?? 


Tältä näyttää keittiömme :)
Rakennusfilosofia Espanjassa on aivan erilainen verrattuna Suomeen. Suomessa talot on rakennettu kestämään kylmää ja pakkasta ja rakennukset on hyvin eristetty. Tämä ei päde Espanjassa. Kesällä lämpötilät kohoavat yli +40 asteen ja tästä syystä Espanjalaiset rakennukset on rakennut enemmänkin kuumuudesta selviämistä ajatellen. Tämä toimiikin hienosti kesäisin, mutta syksyn ja sateiden tullessa tulee ikävä Suomen lämpimiä sisätiloja. Saatoin ehkä ennen valittaa Jyväskylämme keittiön ikkunan vetämisestä, mutta en usko että valitan enää kun palaan Suomeen :D Palelemista lisää se, että lähestulkoon kaikissa asunnoissa täällä on marmori-/kivilattia. Villasukat tai sisäsandaalit todellakin tulevat siis tarpeeseen. Lisäksi kosteuspitoisuudet ovat korkeampia kuin Suomessa, ja tämä saa lämpötilat tuntumaan koleammilta etenkin sisällä.

Espanjalaisissa asunnoissa on myös muutamia muita mielenkiintoisia seikkoja :D Sähkö on kallista Espanjassa ja tämän takia monissa asunnoissa onkin kaasuliesi sekä kaasukattila, jolla kuuma vesi lämmitetään. Kaasuliedestä olen oppinut jopa pitämään, ruoka valmistuu uskomattoman nopeasti verrattuna normaaliin lieteen. Kaasukattila taas onkin sitten hieman eri juttu. Toisin kuin Suomessa monessa asunnossa hanasta ei siis suoraan tule kuumaa vettä, vaan jos haluaa esimerkiksi käydä lämpimässä suihkussa, pitää ensin sytyttää kaasukattila. Ei tämä mitenkään kovin monimutkaista ole, mutta olen aivan uudella tavalla oppinut arvostamaan Suomen suihkuja ja lämminvesijärjestelmää.

Sisustustyyli täällä eroaa paljon skandinavialaisesta pelkistetystä tyylistä. Talot ovat vanhempia ja aika paljon voi joutua maksamaan jos haluaa modernin tyylisen asunnon. Oma vinkkini asunnon metsästykseen siis olisi, että jos etsii vain väliaikaista asuntoa, kannattaa kiinnittää enemmän huomiota perusasioihin kuten sijaintiin, millainen lämmitysjärjestelmä asunnossa on (keskuslämmitys on paras, irralliset sähköpatterit tulevat helposti kalliiksi) ja onko asunnossa jo valmiiksi Internet (tämä siksi, että Internetin hankkiminen on aikaa ja kärsivällisyyttä vaativa projekti, joka voi osoittautua hyvinkin haasteelliseksi) eikä niin paljoa sisustustyyliin.

Suomalaista ilahduttavat paikalliset asuntojen hinnat, jotka ovat Suomen hintoja alhaisemmat. Soluasuntojen vuokrat pyörivät 130-350e kieppeillä riippuen asunnon kunnosta, sijainnista, koosta jne. Yksiöt ovat melkein Suomen hinnoissa ja etenkin opiskelijan voi olla vaikeaa löytää yksiötä.

Kyllä. Jeesus valvoo untani öisin, eikä siinä vielä kaikki, toinenkin Pyhä löytyy sängyn vierestä ! :D Kuten tästä näkyy, uskonnollisuus näkyy täällä sisustuksessa vallitsevampana kuin keskimäärin Suomessa. Yllättävää kyllä, tuohonkin "tauluun" tottuu enkä enää edes huomaa sen olemassaoloa :D


Koulu

Tehokkaan toiminnan ansiosta löysimme asunnot Granadasta ystäväni kanssa heti ensimmäisen viikon aikana. Nyt kun tämä suurin huolenaihe oli hoidettu, oli aikaa keskittyä jo muuhunkin kuin asuntojen kiertämiseen, joten päätimme lähteä katsastamaan missä paikallinen taloustieteiden tiedekunta sijaitsee. Granadassa yliopiston rakennukset ovat jakautuneet usempaan eri paikkaan, osa laitoksista on aivan kaupunkin keskustassa ja osa taas sijoittuu kaupungin reunoilla sijaitseville kampuksille. Meidän laitoksemme, eli Facultad de Ciencias Económicas y Empresariales sijaitsi Cartujan kampuksella.

Puolessa välissä mäkeä.
Kaunis laitoksemme....



Matka kaupungin toiselta laidalta Realejosta Cartujaan ei ollut kuin kenties n. 3km, mutta loppumatkan ollessa pelkkää ylämäkeä ja lämpötilan lähennellessä +40 tuntui tämä matka urheilusuoritukselta. Aika autiolta alue näytti, kun koulu ei ollut vielä virallisesti alkanut, mutta tulipa tarkistettua minkä näköisessä rakennuksessa sitä olisi tarkoitus opiskella Espanjassa oleilun aikana :D

Laiskojen hetkien ja sadepäivien varalta kartoitimme myös bussit, joilla kampuksellemme pääsee. Aivan tiedekunnan edessä sijaitsevalta bussipysäkiltä kulkivat ohi ainakin bussit C, U ja 8 ja ilman bussikorttia yksi matka kustansi 1,20€. Ilmeisesti paikallisella opiskelijakortilla yhden matkan hinta tippuu n. 0,40€:n ja normaalilla bussikortilla 0,60€:n. Normaaleja bussikortteja saa ostettua suoraan busseista, ja korttiin pitää ilmeisesti ladata arvoa vähintään 5€ edestä. Opiskelijahintaiset kortit taas pitää hankkia muualta (en muista mistä kun itse laiskoina otimme vain normaalit kortit) ja niihin tulee oma kuva, ettei varmasti satu väärinkäytöksiä :D Ruuhkaisimpiin aikoihin bussit täyttyvät nopeasti eikä jonottamista ilmeisesti juurikaan harrasteta täällä, mutta onneksi busseja kulkee päiväsaikaan jatkuvasti laitoksen ohi.



Opinnot Espanjassa



© Venla Aho. Tämän näköisessa paikassa täällä opiskellaan. Kuva hämää hieman sillä normaalista käytävä on täynnä ihmisiä. 

Yksi asia joka on hyvä ymmärtää lähtiessään vaihtoon, tai oikeastaan minne vaan ulkomaille, on että aina asiat eivät mene samalla tavalla kuin kotimaassa. Asiaa ei mielestäni pidä pitää huonona eikä hyvänä, se vain on ja itse pitää mukautua kohdemaan meininkiin, tai muuten pilaa itseltään ulkomailla vietetyn ajan jos aina ärsyyntyy siitä kuinka Suomessa asiat olisi tehty eri tavalla. Toki sitä tulee aina verranneeksi eroja, mutta maassa maan tavalla.

Tällä pohjustuksella siis hieman opinnoista :D En tiedä vaihtelevatko luentojen ajat tiedekunnittain, mutta ainakin meidän tiedekunnassamme (kauppatieteet) luennot sijoittuvat välille 8:30-14:30 jonka jälkeen on tunnin tauko ja luennot jatkuvat jälleen 15:30-21:30.  Yksi luento kestää n. 2h, mutta monesti opettaja on myöhässä ja usein luento myös loppuu ajoissa, kaikki riippuu kuitenkin luennoitsijasta. Jokaisesta kurssista on luentoja 2 kertaa viikossa (määrä kuitenkin vähenee todellisuudessa koska Espanjassa on paljon juhlapyhiä ja lakkoja, jolloin koulua ei ole :D), joista toinen kerta on teoriaa ja toisella kerralla tehdään erilaisia harjoituksia. Suomalaiselle etenkin viimeiset luennot voivat tuntua aika myöhäisiltä, mutta espanjalaiset taas heräävät kunnolla henkiin vasta iltaisin, jonka huomaa kun seuraa kuinka paljon ihmisiä on liikeenteessä kaupungilla iltaisin. Ero on suuri Suomeen nähden. Toinen ero on, että kaikki kurssit kieliopintoja lukuunottamatta ovat espanjaksi. Tämä on hyvä tiedostaa kun harkitsee Granadaa vaihtokohteena, sillä osaa luennoitsijoista on haasteellista ymmärtää, eikä paikallisten englannin kurssien taso välttämättä kiehdo valitsemaan näitä kursseja. Itselläni on 2 markkinoinnin kurssia ja tämän lisäksi kieliopintoja sekä paikallisen kielikeskuksen (Centro de Lenguas Modernas) tarjoama maksullinen espanjan kurssi. Haastavan kursseista tekee kieli. Itse olen myös hyvin tyytyväinen maksulliseen espanjan kurssiin, sillä opiskelijat jaetaan tasoryhmiin, joissa opetus muokataan opiskelijoiden taitotason mukaan. Hyvää kurssissa on myös se, että siellä joutuu tai pääsee puhumaan paljon espanjaa samalla kun käydään läpi kielioppiasioita sekä espanjalaiseen kulttuuriin liittyviä seikkoja.

Kurssien valinta toimii myös eri tavalla kuin Suomessa. Oman kokemukseni mukaan Espanjassa ei juurikaan informaatioteknologiaa hyödynnetä samoissa määrissää kuin Suomessa, vaan kursseilla saa käydä paikanpäällä katsomassa millaisia ne ovat ensimmäiset pari viikkoa ja tämän jälkeen ne kurssit, jotka päätyy valitsemaan käydään rekisteröimässä oman tiedekunnan kansainvälisessä toimistossa. Tärkeää kursseja valittaessa on, etteivät kurssien tentit satu päällekkäin. Kurssien rekisteröinti tapahtuu paperilomakkeella, jonka liitteiksi tarvitaan kopio passista ja passikuva. Passin kopioita ja passikuvia kannattaakin ottaa mukaan useampi kappale kun Espanjaan saapuu.... :D Kurssien löytäminen voi myöskin olla hivenen haasteellista, itselle esimerkiksi jäi täydeksi mysteeriksi mistä lista vapaasti valittavista kursseista löytyy. Aika oma-aloitteinen siis saa olla että  kurssit saa valittua ja rekisteröityä, mutta ei tämä mitenkään mahdotonta tai ylitsepääsemättömän vaikeaa ole kunhan vain varaa aikaa ja kärsivällisyyttä asian hoitamiseen :D

Meininki kursseilla poikkeaa myös jonkun verran Suomesta. Ei ole kovinkaan kummallista tiettyjen luennoitsijoiden kohdalla jos luennoitsija ei koskaan ilmesty paikalle luennoille :D Aivan normaalia on myös se, että luennoitsija on 15 minuuttiakin myöhässä, mutta samaa akateemista vapautta ei suvaita opiskelijoille. Luennoilla siis kannattaa olla paikalla ennen luennoitsijaa, kurssien alettua ei välttämättä aina ole enää sisään tulemista :D Melutaso joillakin kursseilla on myös monta desibeliä korkeampi kuin Suomessa, mikä saattaa aluksi tuntua vähän kummalliselta kun on tottunut Suomen luentoihin. Toisaalta taas toisilla kursseilla on parempi kiltisti seurata hiljaa luennoitsijan puheita, ellei halua päästä espanjaksi selittämään mitä on vieruskaverilleen kommentoinut.


Yliopiston kahvilat ja ruokalat
Aamupala koulun kahvilassa. Ei tullut järin kalliiksi.

Granadan yliopistolla on yhteensä 4 opiskelijaruokalaa, eli comedorea, ympäri kaupunkia ja lukuisia kahviloita eri laitoksilla. Kahviloita löytyy lähes tulkoon joka laitokselta ja aukioloajat vaihtelevat noin aamu kahdeksasta iltaan asti. Ruokalat puolestaan ovat auki 13-15:30 välillä.

Kahviloissa on hivenen vaihteleva tarjonta riippuen kahvilasta, mutta kaikista saa ainakin kahvia, voileipiä eli bocadilloja sekä tostadoja, eli paahdettuja leipiä. Mielestäni Cartujan kahvilan cafe con leche on yksi parhaimman makuisista joita täällä on tullut vastaan, eikä tostadoissakaan ole valittamista. Hinnat kahviloissa ovat erittäin opiskelijaystävälliset, sillä esimerkiksi cafe con leche maksaa muistaakseni 0,80€ ja kokonaisen tostadan juustolla ja tomaatilla, kahvin sekä tuorepuristetun appelsiinimehun saa yhteensä alle 4 eurolla. Monista kahviloista saa ostettua myös jonkinlaisia ruoka-annoksia (esim. pizzaa), mutta riippuu aivan kahvilasta onko tämä mahdollista ja millaista ruokaa on tarjolla.

Comedoreissa toisin kuin kahviloissa tarjoillaan ma-la menu del dia tyyppinen lounas. Viikon ruokalista löytyy comedorien nettisivuilta, josta voi käydä kurkkaamassa miltä päivän tarjonta vaikuttaa. Lounas kasataan jättimäiselle tarjoittimelle ja se sisältää aina patonki-tyyppisen leivän, primeron ja secundon, lasin punaviiniä ja jälkiruoan. Kaikki on annosteltu valmiiksi, joten tavarat vain mätetään tarjottimelle. Jälkiruoaksi on aina kaksi vaihtoehtoa, joko jokin makea jälkiruoka tai hedelmä. Hintaa lounaalle tulee yhteensä 3,5€ ja lounas maksetaan lipukkeilla, joita saa ostettua opiskelijaruokaloista. Kannaat pitää mielessä että jokaiseen ruokalaan on omat ruokalippunsa ja vaikka opiskelijakorttia ei kysytä lipukkeita ostettaessa kysytään sitä syömään mentäessä. Ruoan laatua mietittäessä sanottakoon että kyllä itselle ainakin on täällä ikävä tullut Suomen kouluruokaa, mutta kyllä ruoka täälläkin alas menee ja vatsa pitäisi ainakin tulla täyteen.


Kaupunginosat

Keskusta (Gran Vía de Colon, Plaza Nueva)


Gran Vía de Colon
Granada on kaiken kaikkiaan aika kompakti paketti ja melkein kaikkialle pääsee kävellen, jonka lisäksi busseja kulkee sangen hyvin. Riippuu aina hieman siitä keneltä kysyy, mitä aluetta kukakin pitää keskustana, mutta todellisuudessa kaikki tässä luettelemani asuinalueet Sacromontea lukuun ottamatta ovat enemmän tai vähemmän keskustassa. Yksi kaupungin pääkaduista on vilkas Gran Vía de Colon joka alkaa Realejon tuntumasta ja jatkuu "Jardines de Triunfo"-nimiselle puistolle asti. Gran Vían varrella sijaitsee yksi kaupungin suurimmista turistinähtävyyksistä, eli Capilla Real katedraali. Gran Vían Realejon päädystä lähtevä Reyes Católicos johtaa Puerta Realille, joka on kolmen suuren kadun risteyksessä oleva pieni aukio, jolla sijaitsee myös keskustan Burger King. Puerta Realilta Reyes Católicos haarautuu kahtia Acera del Casinoon ja "alas päin" jatkuvaan Calle Recogidakseen joka jatkuu alas Camino de Rondaan asti, joka puolestaan rajaa keskustan aluetta "alhaalta" päin.

Gran Víasta seuraava samansuuntainen katu "ylöspäin" on Calle Elvira, johon oikeastaan päättyy "keskustan" alue ja alkaa kaupungin vanha osa,  Albaicin. Calle Elvira on Gran Víaa huomattavasti pienempi katu, mutta pituudeltaan se on yhtä pitkä kuin Gran Vía, yltäen Plaza Nuevalta Realejon kupeesta melkein Jardines de Triunfolle asti päättyen vanhaan Puerta de Elvira-porttiin. Calle Elviran varrella ja sen kanssa risteävillä pienemmillä kaduilla sijaitsee lukuisia tapasbaareja, mutta myös paljon asuntoja.

Camino de Ronda

Mitä "alemmas" Gran Víalta tullaan, sitä lähemmäs saavutaan Camino de Rondaa, joka on Gran Vían tapaan yksi kaupungin pääkaduista. vaikkakaan Gran Vílta ei kävele Camino de Rondalle kuin n. 15 minuuttia, muuttuu tunnelma täysin. Keskustan ollessa kaunista ja tunnelmallisempaa on Camino de Ronda mielestäni hieman lähiömäisempi, eikä enää ollenkaan niin mielekästä seutua kuin Gran Vían lähiseutu. Camino de Rondan  ja Calle Recogidaksen risteyksessä sijaitsee Neptuno-ostoskeskus, joka ei kuulemma itsessään ole kovin ihmeellinen, mutta jonka yhteydessä sijaitsee joidenkin mielestä yksi kaupungin parhaista yökerhoista, Mae West sekä yksi kaupungissa olevista elokuvateattereista. Itse en aivan Camino de Rondan varrella haluaisi asua, sillä katu on jatkuvassa remontissa ja päällimmäinen  vaikutelma seudusta on hieman kämäinen, mutta toisaalta tällä alueella sijaitsee paljon asuntoja. Camino de Rondan ja Gran Vían väliltä löytyy myös paljon asuntoja, ja omasta mielestäni ainakin tämä alue on jo paljon miellyttävämpä, kuin Camino de Ronda.

Realejo


Realejo on yksi lempialueistani Granadassa ja oma asuintoni sijaitsi Realejossa. Realejo on Granadan vanhaa juutalaisaluetta ja yleisesti ottaen alue on paljon "siistimmän" oloinen ja vähemmän hektinen kuin Camino de Ronda. Realejossa sijaitsee myös (niinkuin kaikkialla Granadassa oikeastaan :D) lukuisia tapasbaareja, sekä Centro de Lenguas Modernaksen kaksi kampusta. Espanjan kurssini täällä Granadassa sijoittui juurikin toiselle näistä kampuksista, enkä voi kuin kehua kurssia sekä  opettajaamme Adolfoa :) Mielestäni Realejo on ollut miellyttävää aluetta asua, sillä se on aivan keskustan kupeessa ja tunnelma Realejossa oli ainakin minun mieleeni. Realejoa rajaa "ylhäällä" Granadan kuuluisin nähtävyys Alhambra, jossa jokaisen Granadassa kävijän kannattaa ehdottomasti käydä vierailemassa. Lippuja Alhambraan voi ostaa Plaza Nuevan kupeessa olevasta Libreria Alhambrasta, mutta Granadassa asuvien on mahdollista saada ilmaisia lippuja Alhambraan vuokrasopimusta näyttämällä keskustassa sijaitsevasta kaupungin toimipisteestä (itse maksoin omasta lipustani, joten en tarkemmin tiedä missä tämä piste sijaitsee :( ). "Alhaalla" Realejoa puolestaan rajaa Carrera de la Virgen, jonka varrella sijaitsee myös kaupungin toinen Corte Ingles.

Albaicin


© Venla Aho. Maisema Mirador de San Nicolakselta
Calle Elviralta alkaa nousu Albaiciniin. Albaicin on kaupungin "mustalais" aluetta pienine sokkeloisine kujineen. Albaicinin huipulta löytyy kuuluisa näköalapaikka, Mirador de San Nicolas jolta kannattaa käydä ihailemassa maisemia. Näköalapaikalle on jonkinmoinen kipuaminen, mutta matka on ehdottomasti sen arvoista. Albaicin on tunnelmallista aluetta, jossa on aivan oma fiiliksensä verrattuna keskustan vilinää. Albaicinista löytyy paljon remontoituja, kohtuuhintaisia asuntoja mutta toisaalta alueella yksin liikkumisesta pimeällä on myös varoiteltu. Itseäni ei ole päiväsaikaan ainakaan Albaicinissa liikkuminen pelottanut, mutta yksin en ehkä yöllä lähtisi sokkeloisia kujia hortoilemaan.

Albaicin, samoin kuin Sacromonte, ovat paikallisten hippien valtakuntaa toisin kuin keskusta, jossa hippejä asuu vähemmän.



Sacromonte


Albaicinin kyljessä sijaitseva Sacromonte alkaa olla jo hivenen kaukana jos haluaa asua keskustassa, mutta tutkimusretki Sacromontteen kannattaa ehdottomasti tehdä, sillä maisemat ovat upeat ja tunnelma lumoava. Sacromontessa, kuten Albaicinissakin asuu paljon hippejä, joista osa asuu luolissa. Sacromontesta löytyy myös luolamuseo Museo Cuevas del Sacromonte, jossa voi käydä ihmettelemmässä tarkemmin luolien historiaa ja miltä luolat sisältä näyttävät. Museo ei ole suuren suuri, mutta jos luolat kiinnostavat niin siellä voi käydä piipahtamassa.














Cartuja

Cartujan alue alkaa suurinpiirtein Gran Vían lopusta lähdettäessä kipuamaan ylöspäin kohti Cartujan yliopisto kampusta. Cartujan kampuksella sijaitsee useita laitoksia, joista yksi on itselle tutuksi tullut kauppatieteiden laitos. Tällä alueella on tarjolla jonkin verran asuntoja, ja jos opinnot sattuvat sijoittumaan jollekin Cartujan laitoksista saattaa alue olla harkinnan arvoinen. Keskustaan Cartujalta kävelee n. 5-30min riippuen missä päin Cartujaa asuu ja minkä alueen mieltää keskustaksi :D Itse ainakin tuli käveltyä koulusta kotiin keskustan läpi Realejoon, eikä matka mielestäni ollut kovin pitkä. Kauppatieteiden laitokselta kotimatkaan meni hivenen päälle puoli tuntia.

Plaza de Toros

Gran Víalta bussiasemalle päin tultaessa alkaa Plaza de Torosin alue, jolta löytyy paljon asuntoja. Tämä alue alkaa olla ehkä hivenen kaukana keskustasta ja keskustan kampuksista, mutta riippuu tosiaan paljolti siitä missä kampuksella opiskelee. Nimensä mukaisesti Plaza de Toros on vanha härkätaisteluareena jolla nykyisin on muutamia kahviloita ja ravintoloita, sekä ajoittain järjestettäviä tapahtumia. Plaza de Torisia kehutaan myös hyvänä tapas seutuna, joten samalla kun käy ihmettelemässä miltä varsinainen härkätaisteluareena näyttää kannattaa myös tehdä pieni tapas-kierros.










Estación de Autobuses

Granadan pääbussiaseman, eli Estación de Autobuses, alue sijaitsee lähdettäessä Plaza Torosilta pois pain keskustasta. Ennen Granadaan tuloani minua varoiteltiin tästä alueesta, mutta päiväsaikaan alue vaikuttaa ainakin täysin turvalliselta. Itse en kuitenkaan haluaisi tällä alueella asua, sillä bussiasema ei sijaitse aivan keskustan lähituntumassa. Riippuu paljon tietenkin myös siitä, mitä opiskelee Granadassa, sillä eri laitokset sijaitsevat hyvin eri puolilla kaupunkia.

Lähes kaikki kaukobussit lähtevät tältä bussiasemalta eri puolille Espanjaa. Bussilla matkustaminen Espanjassa on suhteellisen halpaa ja mielekästä, sillä bussit ovat siistejä ja bussiverkosto on suhteellisen hyvä. Bussilippuja voi ostaa ainakin suoraan bussiasemalta sekä Cartujan ja Facultad de Ciencias pääauloista sijaitsevista koneista, joihin käy sekä pankkikortti että käteinen. Lisäksi bussilippuja pitäisi pystyä ostamaan ALSA:n (Espanjan Matkahuollon vastine) nettisivuilta, mutta itsellä eikä tutuilla tämä ei toiminut tulostimen/netin/korttien toimimattomuuden takia. Täällä kannattaa siis aina suhtautua hieman varauksella espanjalaisiin nettimaksu järjestelmiin, sillä järjestelmät täällä eivät läheskään aina tunnista uusia luottokortteja. Bussilippuja ostaessa on joillekkin matkoille vaihtoehtoine hieman kalliimpia SUPRA-busseja, jotka ovat normaaleja busseja astetta luksuksempia. Näihin matkoihin kuuluu mukaan bussissa jaettava paperipussi, joka pitää sisällään pientä naposteltavaa, vesipullon sekä kuulokkeet. Lisäksi penkit ovat näissä busseissa hieman leveämmät ja viihtyisämmät. Hintaero normaaleihin busseihin nähden ei välttämättä ole suuri, joten kannattaa testata joskus jos houkuttaa pieni  arjen luksus :D

Sää/Ilmasto

Myönnettäköön että vaihtopaikkaa pohtiessa ilmasto oli yksi tärkeä arviointikriteeri. Tiesin haluavani jonnekkin missä puhutaan espanjaa, mutta Espanjan sisällä ilmasto vaihtelee paljon riippuen siitä missä ollaan. Kesätöiden takia vaihtoon lähteminen keväällä ei tuntunut hyvältä idealta, sillä kevään vaihtojakso kestää maaliskuun alusta kesäkuun loppuun, joten tästä syystä päädyin hakemaan vaihtopaikkaa syksyksi. Valitettavasti kuitenkaan niin eri puolilla maapalloa ei olla Espanjassakaan, että hellettä kestäisi läpi vuoden, mutta harvemmin lämpötilät menevät olla 0-asteen, toisin kuin Suomessa.

Syys-lokakuu



Saavuin Granadaan 13. syyskuuta, ja kuten aiemmin kirjoitin oli lämpöä tällöin päälle +30-astetta. Suomen kesä ei juurikaan tarjonnut turhan monta hellepäivää menneen kesän aikana, joten kesähelle tuntui erittäin tervetulleelta. Syys-lokakuun ajan lämpötilat pyörivät n. 20-40-asteessa ja Siestalle löytyi selitys, sillä kuumimmillaan lämpötilat olivat juurikin klo 13-18 välillä. Granadan keskustasta ei löydy rantaa, mutta n. 30min-1h ajomatkan päässä on erinäisiä rantoja, joihin osaan pääsee myös bussilla. Ylhäällä oleva kuva on otettu Salobrenan rannalta, jossa olimme lokakuun alussa. Lämpöä oli riittämiin, eikä vesikään ollut vielä liiän kylmää, joten uimassakin tuli käytyä. Riippuu paljon vuodesta sekä paikasta kuinka pitkälle vuotta riittää rantakelejä, Granadassa viimeiset rantasäät olivat lokakuussa, marraskuussa ei enää tullut harkittua rannalle lähtemistä. Toisaalta Malagassa taas oli vielä marraskuun alussakin +25-astetta ja Valenciassa joulun jälkeen samoin +25-astetta.

Marras-helmikuu


Näkymä Sacromontesta marraskuussa

Marraskuun alkaessa myös säät kylmenivät. Joinain päivinä lämpötilat yllättäen kohosivat melkein lokakuun lukemiin, mutta suurimmaksi osaksi lämpötilat pyörivät 8-15-asteen kieppeillä. Espanjassa ei sada syksyisin lähellekkään niin paljon kuin Suomessa (onneksi ei tullut oltua Suomessa, sillä kulunut syksy taisi olla Suomessa sateisin vuosikymmeniin :D), mutta kyllä sadettakin tulee eikä syksyllä Granadassa aina paista aurinko. Yksi parhaista ostoksistani täällä ovatkin olleet kumisaappaat, joita toisin kuin Suomesta löytyy oikeasti myös kauniita. Syksy tuli tänä vuonna Granadaan joskus joulukuun alussa, siihen esti sää tuntui jännältä väli-vuodenajalta, joka ei osannut päättää ollaanko kesässä vai syksyssä. Joulukuun jälkeen puista ei lehtiä enää näkynyt ja ilma tuntui syksyisen kirpeältä. Sateisia päiviä on jonkinverran, mutta onneksi paljon on myös aurinkoisia syyspäiviä, jolloin on mukava istua ulkona kahvilla. Lämpötilat pysyvät päivisin koko ajan plussan puolella, vaikka saattavatkin hipoa nollaa aamuisin ja iltaisin, mutta miinuksen puolella mennään vain öisin, ja silloinkin maksimissaan on taidettu päästä täällä oloaikanani -8-asteeseen. Vaikka paikalliset siis kutsuvatkin marras-helmikuuta talveksi, niin Suomen talviin tottuneena ei sää Granadassa ole talvea nähnytkään. Vaikka lämpötilat ulkona pysyvät syksylläkin siedettävinä, tuntuvat ne paljon kylmemmiltä, koska sisällä asunnoissa saa jatkuvasti palella syksyllä. Talvikuukausiksi siis kannattaa olla lämmintä vaatetta mukana ja ehdottomasti villasukat !

Itse lähden Granadasta jo helmikuussaa, ja hivenen harvittaa että Granadan kevät jää kokematta. Ilmeisesti jo maaliskuussa lämpötilat alkavat muuttua miellyttäviksi ja mahdollisuuksia on T-paita-keleihin. Kesä ja heinäkuu taas kuullun perusteella ovat paahtavia kuukausia, jolloin lämpötilät nousevat jo liiän korkeiksi. Tämä on helppo uskoa kun muistelee syyskuun +38-asteen helteitä. Sadetta ei myöskään kesällä juurikaan tule, joten kuumimpina kuukausiani kasvit kärsivät kuivuudesta. Itseäni ei oikein innosta ajatus koulussa pakertamisesta kesäkuussa pahimmilla helteille, mutta onneksi Suomessa ei enää tuossa vaiheessa koulua pitäisi ollakkaan (Voi tosin myös olla että ei ole helteitäkään....) !



2 kk takana, 3 jäljellä

Vaihdosta on nyt takana tasan 2 kk. Aika on mennyt nopeasti ja paljon on tullut tehtyä. Tässä pientä tiivistystä tähän astisista arkielämän kokemuksista. Tämä lista on kuitenkin vain murto-osa mielenkiintoisista espanjalaisista tavoista, suosittelen siis lähtemään itse selvittämään lisää asiasta ;)



Only in Spain...

...opit ulkoa passinumerosi, koska sitä kysytään rekisteröintiasioissa useammin kuin nimeäsi.

...sähköt ja Internet eivät toimi johtuen sateesta.

...lähdet katsomaan Magic Mikeä ja löydät itsesi katsomasta tositapahtumiin perustuvaa tsunami-elokuvaa. Myöhästyt samaisesta elokuvasta, koska pikainen ruuanhakureissu venähtää ruokapaikan omistajan italialaisten ystävien päätyessä tarjoilemaan sinulle punaviiniä.

...myös kouluruokaan kuuluu punaviini.

...luennoitsija itse perustelee ryhmätöiden määrätyn pituuden vaihtelua oman mielentelansa vaihtelevuudella.

...espanjalaisessa yliopistomaailmassa tehokkuus on tuntematon käsite. Esimerkiksi 2h kestävän luennon tuloksena on 3 opettajalta saatua salasanaa kurssin simulaatioharjoitukseen. Normaalia on myös jos opettaja ei ikinä edes ilmesty paikalle.

...joka viikko on joko jokin kirkollinen juhlapyhä, lakko tai muu tapahtuma, jonka johdosta ei ole koulua. Koko Espanjassa oloni aikana ei ole ollut vielä yhtään kokonaista kouluviikkoa.

...kaikki liikkeet suurimpia ketjukauppoja lukuun ottamatta sulkeutuvat päivittäin siestan ajaksi (n. klo 13-16). Tästä huolimatta kuitenkin esimerkiksi pankit ovat auki vain 13:30 asti.

...kaupunki herää todella eloon vasta iltaisin. Kadut täyttyvät ihmisistä, jotka ovat menossa baareihin, ravintoloihin ja kahviloihin tapaamaan perhettä ja ystäviään. Täällä sosiaalinen elämä sijoittuu kodin ulkopuolelle, eikä kotona kokkaaminen ole ollenkaan niin yleistä verrattuna ulkona syömiseen.

...tapas-kulttuurin ansiosta saa kahdella eurolla viinilasillisen lisäksi lautasellisen ruokaa ilmaisena lisänä.

...kahvilassa on 10 työntekijää, joista 9 juo kahvia ja juttelee keskenään ja 1 palvelee asiakkaita.

...kaupasta voi ostaa valmiiksi keitettyjä kananmunia.

...normaali aamupala ovat uppopaistetut sokerileivonnaiset (churrot), joita dipataan suklaakastikkeeseen.

...espanjalaiset rakastavat valokopioita. Jos siis suunnittelet viettäväsi pidempiä ajanjaksoja Espanjassa, kannattaa varustautua pinolla kaikista tärkeistä papereista, kuten passista, otetuilla valokopioilla. Informaatioteknologiaa ei myöskään turhaan hyödynnetä, vaan kunnioitetaan perinteisiä keinoja...

...ulkona on läpi vuoden lämpimämpi kuin sisällä. Kesällä ja alkusyksystä tämä on vielä ihan miellyttävää, mutta kun syksy alkaa marraskuussa hiipiä kaupunkiin ja lämpötilat laskevat ja kosteuspitoisuus nousee, tulee ikävä Suomen lämpimiä sisätiloja.

...kukaan ei tunnu juuri stressaavan mistään, vaikka pienoista talouskriisiäkin on ilmassa. Useimmiten täällä kuultuja fraaseja ovatkin ”No te preocupes” ja ”No pasa nada”. Ihmeellistä on, että kyllä asiat aina loppujenlopuksi järjestyvätkin, kunhan muistaa suhtautua asioihin huumorintajulla ja samalla rennolla asenteella kuin paikallisetkin.

Takana näkyvä Crepeteria on samainen, josta kävimme "pikaisesti" hakemassa ruokaa ennen sattumanvaraisesti valitun elokuvan alkua kun Magic Mike ei ollutkaan ohjelmistossa. Kevyt ja hilpeä elokuva-tunnelma hivenen muuttui, kun elokuvateatteriin päästyämme tajusimme olevamme "Los Imposible"-elokuvaa katsomassa, joka siis on tositapahtumiin perustuva tsunami-tarina.

Pieni opas kahvinjuontiin Espanjassa



Espanjalaiset, kuten suomalaisetkin, juovat paljon kahvia. Erona suomalaiseen kahviin kuitenkin on, että espanjalainen kahvi on espressopohjaista, enkä ainakaan tähän mennessä ole vielä törmännyt suomalaisen tyyliseen suodatinkahviin.

Yllä olevassa kuvassa pieni kahviopas Espanjassa matkailua varten. Kuvissa oleva "coffee" on siis espressoa, eli Café corto on Espanjassa sama asia kuin espresso ja Café solo siis tuplaespresso. Normaalisti juon itse Suomessa kahvini mustana, mutta täällä on tullut juotua Café con lecheä, koska paikallinen Americano on vahvempaa kuin suomalainen musta kahvi.


Tapas-kulttuuri

Yksi asia jota Espanjasta tulee ehdottomasti ikävä ovat tapakset. Granadan alueen hienous tapasten suhteen on se, että tämä on ainoa Espanjan alua, jossa tapakset ovat ilmaisia. Muuallakin Espanjassa juoman kanssa saattaa saada esimerkiksi oliiveja tai pähkinöitä, mutta yhtä suuria ja ruokaisia tapaksia kuin Granadasta ei juurikaan muilta alueilta ilmaiseksi saa. Kaikkien juomien kanssa tapaksia ei kuitenkaan tarjoilla, vaan lähinnä alkoholijuomien (kalja, viini, drinkit) ja joissain paikoissa myös limsan kanssa.

Tapasten koko sekä laatu vaihtelevat paljon paikasta riippuen. Baareja ja tapas-paikkoja löytyy kuitenkin pilvin pimein, joten jokaiselle löytyy jotakin. Hienoa Granadan alueessa on myös kirjava kulttuuri ja kaupungista löytyykin perinteisten espanjalaisten paikkojen lisäksi esimerkiksia marokkolaisia tapas-paikkoja. Joillakin paikoilla on selkeä oma linjansa, aivan keskustasta löytyy esimerkiksi mereneläviin erikoistunut Tapas de El Pescador. Paikkakohtaista on myös se, saako tapakset valita itse listalta, vai ilmestyykö pöytään vain jotakin.

Suomen hintoihin verrattuna tapaksilla käyminen ei myöskään ole kovinkaan kallista. Hinnat ovat paikasta riippumatta suunnilleen samat, oluet maksavat noin 1-3€ riippuen merkistä ja viinit puolestaan noin 2-3€ riippuen viinistä. Drinkkien hinnat vaihtelevat drinkistä riippuen, mutta esimerkiksi mojitot maksavat noin 3-4€. Tapaksilla käyminen on oikein miellyttävä tapa nauttia maukas iltapala ja tavata samalla ystäviä ja tapas-paikat ovatkin täynnä lounas aikaan ja etenkin iltaisin.

Mutta koska kuvat kertovat asian parhaiten, niin tässä muutamia esimerkkejä lukuisista Granadasta löytyvistä tapas-paikoista.

Bella y Bestia

Bella y Bestia on kuuluisa tapas-ketju Espanjassa, jolta löytyy muutaman paikkaa eripuolilta Granadaa. Tästä paikasta löytyvät kenties Granadan isoimmat tapakset, jotka ovat joka kerta samat. Tapaksina tarjoillaan juustolla ja kinkulla täytetty bageli jokaista juoman ostajaa kohtaan sekä öljyllä ja yrteillä maustettua pastaa, tuhteja ranskalaisia mausteinaan aiolia ja ketsuppia.

Oma arvioni tällä paikalle olisi kenties 8+. Tässä paikassa tietää mitä saa, ruoka on perus hyvää ja annoksen kokokin on sellainen että pahin nälkä lähtee.








Tämän paikan nimi ei ole enää muistissa, mutta paikka sijaitsee Granadan keskustassa olevan Plaza Trinitadin laidalla. Kyseiset tapakset eivät päässet minun lempitapasteni listalle, mutta ovat hyvä esimerkki tyypillisistä paikallisten arvostamista tapaksista. Kokemus onkin opettanut, että paikallisten tapas-vinkkeihin kannattaa suhtautua varauksella, sillä omat makumieltymykseni ainakin taitavat poiketa hivenen paikallisten mausta.












"Mutabal libanese"-tapakset Babelissa


Keskustassa, Plaza Nuevalta alkavan Calle Elviran varrelta löytyy lukuisia tapas-paikkoja. Tältä kadulta löytyy myös Babel-niminen paikka jonka tapakset ovat erittäin maukkaita. Paikka on iltaisin lähestulkoon aina täynnä, eikä ole ihme sillä tunnelma on loistava ja tapakset saa itse valita listalta.

Kuvassa olevat "Mutabal libanese"-tapakset eivät kenties näytä kovin ihmeellisiltä, mutta ovat maukkaita. Päällä oleva pallo on tehty jonkinlaisesta humusta vastaavasta tahnasta joka tarjoillaan rapean tortilla palan päälle. Tapakseen kuuluu myös jonkinlaisessa kastikkeessa olevia vihanneksia, jotka ovat "pallojen" alla olevassa kulhossa. Itse antaisin paikalle arvosanaksi 9+, sillä kaikki maistamani paikan tapakset yhtä lukuun ottamatta ovat olleet maukkaita.




Om Kalsum

Keskustan pikkukaduilta löytyvä Om Kalsum (nimeen kannattaa suhtautua pienellä varauksella, omistan nimittäin äärimmäisen huonon nimimuistin) tarjoilee marokkolaisia tapaksia. Paikka on aina täynnä, mikä ei ole ihme sillä tunnelma on mukava ja tapakset saa valita itse listalta.














Tässä vain muutaman esimerkkiä Granadan tapas-paikoista joita on lukuisia. Hyviä tapas-paikkoja löytyy etenkin Calle Elviran varrelta sekä Realejo-kaupunginosasta. Aivan Om Kalsumin läheltä löytyy myös mukava paikka nimeltä Poë, joka on brittiläisen psykoterapeuttin sekä hänen mallina toimineen vaimonsa perustama. Ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka tämäkin !


Espanjalaisia erikoisuuksia

Kaikilla mailla on omat erikoisuutensa joista osa ärsyttää, ja osaa jää kaipaamaan kun maasta poistuu. Tässä muutamia itselle vastaan tulleita asioita.

Churrot


Churrot ovat maukas espanjalainen erikoisuus, joita kannattaa ehdottomasti testata jos siihen tulee mahdollisuus. Granadasta esimerkiksi löytyy monia paikkoja jotka tarjoavat churroja, mutta itse olen tykästynyt eniten Plaza Bibramblalta löytyvän Cafetería Alhambran churroihin. Aukiolta löytyy useampikin saman niminen kahvila, mutta tämä kyseinen Cafetería Alhambra sijaitsee aukion lyhyemmällä Calle Reyes Católicos puoleisella sivustalla.

Churrot ovat hieman munkin kaltaisia leivonnaisia (tosin sokeria pitää itse lisätä pinnalle jos haluaa) joita kastetaan erikseen tilattavaan suklaakastikkeeseen tai kahviin, miten kukakin haluaa. Itse suosittelisin suklaakastiketta ;) Monet syövät churroja aamupalaksi, mutta churroja voi kyllä syödä läpi päivän. Kyseisessä kahvilassa yksi annos churroja sisältää n. 6 churroa (kuvassa näkyvät pötköt :D) ja churro annoksen lisäksi pitää erikseen tilata suklaakastike jos sellaisen haluaa. Churroja syödään läpi Espanjan ja ne ovat levinneet Etelä-Amerikkaan ja Ranskaankin, osassa paikoista vaan churrot saattavat olla hieman pienempiä kuin kuvassa olevat granadalaisen Cafe Alhambran churrot.

"Ei väistetä"

Sitä luulisi että ihmisen perustietoihin kuuluisi tietämys siitä, että perus kohteliaisuus sääntöihin kuuluu väistäminen, jos joku kävelee päin. Näin ei kuitenkaan ole täällä, vaan ihan rohkeasti kannattaa kävellä omaa "latuaan" jos ei halua joutua väistelemään koko ajan, sillä paikalliset eivät itse ainakaan juuri väistele. Lisää haastetta aiheuttaa se, että ihmisillä on täällä tapana kävellä neljän ihmisen käsikynkkä muurina keskellä katua. Toisin sanoen siis kyynerpäät vaan käyttöön.

Menu del dia



Vastaa suomalaista lounasta ja tarjoillaan viikolla. Sisältää yleensä aina ainakin primeron (=alkuruoka), secundon (=pääruoka) ja postren (=jälkiruoka/kahvi). Paikasta riippuen hintaan saattaa kuulua myös leipä sekä juomat. Juomana menu del diaan kuuluu usein viini, olut, kivennäisvesi tai limsa, mutta tämä riippuu myös paikasta. Granadan tienoilla menu del diojen hinnat vaihtelevat 7-12e välillä riippuen paikasta, yleensä siten että kalleimmat hinnat löytyvät pahimmilta turisti alueilta.

Suuren suuriksi makuelämyksiksi en menisi menu del dioja kuvailemaan, monesti secundo on aika brutaalisti tyyppiä kokonainen kana ja ranskalaiset, mutta vaihtelua on jonkin verran paikasta riippuen. Se on sanottava että kyllä menu del dioista maha yleensä tulee täyteen ainakin.






Kiinakaupat

Nämä yleensä kiinalaisten/intialaisten ja vastaavien pitämät kaupat ovat roina paratiiseja. On uskomatonta mitä kaikkea näistä kaupoista löytyy ja vieläpä halvalla. Skaala yltää naamiotaminoista ja meikeistä jatkojohtoihin ja astioista leluihin ja sisvousvälineisiin. Nämä kaupat ovat siis oikeita vaihtarin taivaita, sillä kaikkea löytyy ja halvalla. Laatua tuskin on luvassa, eli jos laatua hakee kannattaa mennä jonnekkin muualle. Itse esimerkiksi löysin pitkän etsimisen jälkeen mutteripannun tällaisesta kiinakaupasta samoin kuin joogamaton, paistinpannun ja yllättävän teräviä normaaleja ruokailuveitsiä.


Käteinen

Tämä nyt ei varmaan ole pelkästään Espanjan erikoisuus, mutta Espanjassa matkustavan kannattaa varautua pitämään aina mukanaan käteistä, sillä läheskään kaikkialla kaikki luottokortit eivät toimi. Visa Electronilla ainakin rahan nostaminen paikallisista automaateista on edullista, sillä pankki veloittaa vain n. 0,70e/nosto. Hurjaa käteistukkua ei siis tarvitse kotoa asti kantaa, vaan rahaa voi nostaa paikan päältäkin.

Käteinen on senkin puoleen ihan hyvä idea, että monissa paikoissa koko seurueelle tuodaan yhteinen lasku, josta porukka sitten saa itse sumplia kuka maksaa mitäkin. Tosin joissakin paikoissa pyydettäessä saa myös erillisen laskun jokaiselle henkilölle erikseen.

Para cada cosa su propia tienda

Toisin kuin Suomessa ketjuliike-kulttuuri ei ole kovinkaan vahvasti läsnä Espanjassa, vaikka ketjuliikkeitäkin löytyy. Tässä on sekä omat hyvät että huonot puolensa. Itse pidän suuresti siitä että jokaisella kahvilalla ja tapas-paikalla on oma persoonallinen sävynsä ja tarjontansa sillä tämä tekee näistä paikoista paljon mielenkiintoisempia ja takaa sen että valinnanvaraa löytyy mistä valita mieluisensa. Sama pätee ruokakauppojen ja vähittäistavaroiden tapauksessa; vihanneksille on oma kauppansa, lihalla oma samoin kalalla ja jne. Muutamia supermarketteja kuten "Mercadona", "Corte Ingles" ja "Hipercorn" löytyy, mutta samanlaista "kaikki yhdestä paikasta"-meininkiä kuin Suomessa ei täällä Espanjassa ole. Hyvä puoli on se, että esimerkiksi vihannekset ovat hyvin tuoreita ja halpoja kun ne ostaa omasta vihanneskaupasta, toisaalta huono puoli on se että jos on paljon ostoksia voi pelkästään ostosten tekoon käyttää suuren osan päivästä. Hankalaa ulkomaalaiselle voi olla myös se, että ymmärtää mistä mitäkin tavaroita löytää, me esimerkiksi etsimme pari päivää vihkoja kirjakaupoista ja sumermarketeistä kunnes tajusimme että vihkot tietenkin myydään vihkoihin ja papereihin erikoistuneissa "Papelerioissa"....

Hyvä vaihtoehto on aina kuitenkin etsiä "kiinakaupoista", joista jo mainitsinkin aiemmin, sillä useimmiten kiinakaupoista löytyy melkein kaikkea.

Ei kommentteja: